Henri Tuholan blogi Progressiivinen vero tyhmyyksistä, kuten esimerkiksi blogien kirjoittelemisesta.

Suomalaiset ovat valokuidun vetämisen suhteen myöhässä

Kyse ei nyt ole DNA:n valokuidusta, joka erehdyttävän paljon muistuttaa kaapeli-TV:n kaapelia, vaan ihan oikeasta valokuidusta, siitä sellaisesta kuidusta jota upotetaan valtameriin kaapeleissa ja joka nykyään kuljettaa 90% kaikesta maailman tietoliikenteestä.

Laitteiden hinnat ja kustannukset ovat tulleet alas. Arvioidaan että jäljelläolevien kuitua vailla olevien kiinteistöjen kuiduttaminen Suomessa maksaisi noin kymmenen miljardia euroa. Summa on noin viidesosa valtiontalouden vuotuisesta budjetista. Noin 2000€ asukasta kohden.

Valokuidun asennus maksaa noin 15 euroa metriltä. Kustannukset tulevat enimmäkseen kaivamisesta.

Hanke olisi hyödyiltään ja kustannuksiltaan hyvin paljon sähköverkoston luonnin kaltainen, ja varmistaisi tietoliikenneyhteydet vuosikymmeniksi eteenpäin. Kaapeli kestää maastossa yhtä hyvin kuin sähkökaapelit ja sen aidosta kapasiteetista pystytään käyttämään vasta tuhannes ja miljoonasosia.

Tulevaisuuden 5G-tekniikka vaatii laajan valokuitupeiton. Nykyisinkin 4G-puhelinyhteyksissäkin tiedonsiirtonopeudet putoavat nopeasti poistuessa tukiasemilta.

Kaikkialle ylettyvä, katkeileva 1Mbps/10kbps -yhteys ei ole riittävä tulevaisuuden tietoyhteiskunnan tukipilariksi.

Täällä yhä jätetään valokuidut vetämättä uusiinkin koteihin ja unohdetaan asentaa myös se sormenpaksuinen putki jota kautta sen saisi jälkeenpäin vedettyä laitetilaan.

Jos tietoliikenneyhteyksiä laiminlyödään niin tuloksena on että Suomen haja-asutus ja tiheään asutut alueet joutuvat eriarvoiseen asemaan. Tietoliikenneyhteyksien puuttuminen haja-asutusalueilta vähitellen autioittaa nämä alueet.

Kaikki siellä asuvat eivät muuta kaupunkeihin. Saatte pitää teidän julmetun rumat betonimörskänne. Samantien voi muuttaa kauemmaksikin, esimerkiksi muihin Euroopan maihin. Kaikki kehäkolmosen ulkopuolella asutus on korpea. Mitä täällä korvessa asuisi jos täällä ei ole edes tietoliikenneyhteyksiä muualle?

-- Nyt vielä sitten kirjotan ne kommentit kun ette te kuitenkaan jaksa tänne kirjoittaa. Olen jokaisen kuullut näistä sanottavan.

"Internet on väliaikainen haihatus johon ei tarvitse investoida. Se menee pois kyllä vähitellen."

"Ei meidän aikana tarvittu mitään gigabitin yhteyksiä."

"En käytä tietokonetta sillä minulla on tämä matkapuhelin, miksi minun tarvitsisi tästä välittää?"

"Ne jotka tarvitsevat niitä nopeita lankayhteyksiä saisivat ne maksaa. En minä tarvitse sellaisia."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän opwallin kuva
Olli-Pekka Wallin

Valokuitu kaupungeissa tulisi vetää muun putki-infran remontin taikka rakentamisen yhteydessä. Kun kaivetaan kaupungeissa katu auki niin samalla sinne pitäisi laittaa valokuitu rakennuksiin saakka.

Käyttäjän jakerajaaho kuva
Jarkko Raja-aho

Luin jostain että aikoinaan kun yhdysvalloissa modernisoitiin rautateitä, asennettiin samalla kupariputkea vai mitä oli, juuri siksi että joku ymmärsi niihin jotain myöhemmin vedettävän, esim. juuri kommunikaatioyhteyksiin liityen.

Loppuun asettamasi kommentit ovat kyllä erittäin kuvaavia ihmisille jotka eivät katsele nenäänsä pitemmälle :D Varsinkin ensimmäinen on osunut omalle kohdalleni ja aivan perhepiirissä, tosin liittyi itse tietotekniikkaan.

Toimituksen poiminnat